مقالات

معرفی کامل انواع مقاومت ها

معرفی-کامل-انواع-مقاومت-ها

معرفی انواع مقاومت ها

شاید بخواهید بدانید مقاومت چیست و یا این که تمایل داشته باشید که ما به معرفی کامل انواع مقاومت ها بپردازیم. این قطعات در حقیقت یکی از کاربردی ترین اجزای موجود در مدار های الکتریکی می باشند. کارکرد اصلی این قطعه محدود کردن جریان الکتریسیته در مدار های الکتریکی است. از این رو برای ساخت این قطعه از موادی استفاده می شود که بتواند جلوی عبور جریان را گرفته و انرژی را به حرارت تبدیل کند. برای آشنایی بیشتر از مقاومت ها و برد ها الکترونیکی به آکادمی فنی صنعت مراجعه کنید.

مقاومت الکتریکی چیست؟

برای معرفی کامل انواع مقاومت ها خوب است که ابتدا این قطعات را بیش تر بشناسیم.

این قطعه که در مدار الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد، وظیفه کاهش جریان را بر عهده دارد. این قطعه ها دارای یک کمیت عددی به نام اهم هستند و هر چه این کمیت بیش تر شود در حقیقت مقاومت آن افزایش می یابد.

به این نکته دقت داشته باشید که این قطعات دارای توان مشخصی هستند و اگر بیش از حد به آن ها فشار وارد شود احتمال سوختن آن ها نیز وجود دارد. این قطعه در واقع به عنوان یک محافظ برای مدار الکتریکی عمل می کند و اگر در مدار حضور نداشته باشد، احتمال مختل شدن مدار وجود دارد.

مقاومت الکتریکی چیست؟

معرفی انواع مقاومت الکتریکی

قصد دارید با معرفی کامل انواع مقاومت ها آشنا شوید؟ در حالت کلی این قطعات را در انواع و نمونه های مختلفی تولید می کنند. اگر بخواهیم دسته های اصلی این قطعات را مورد بررسی قرار دهیم می توان گفت که آن ها را به دو دسته کلی تقسیم بندی می کنند.

  • مقاومت ثابت
    این نمونه از مقاومت ها ،خود دارای انواع و مدل های مختلفی هستند که هر یک از آن ها ویژگی های منحصر به فردی دارد.
  • مقاومت فیبر کربنی
    این نمونه از مقاومت ها بسیار رایج بوده و اکثر افراد با این نوع از مقاومت ها کاملا آشنا هستند. بر روی بدنه این مقاومت خط های رنگی وجود دارد که با کمک آن ها می توان میزان مقاومت آن ها را تشخیص داد. این نمونه از مقاومت ها حداکثر ۱۰۰ مگا اهم مقاومت را فراهم می کنند و در توان های ۱.۲، ۱.۴ و ۱.۸ وات تولید می شوند.
  • مقاومت فیلم فلزی
    این نمونه از مقاومت ها یکی دیگر از انواع مقاومت ثابت می باشد. این مدل شباهت زیادی به نمونه های فیبر کربنی داشته و فقط می توان گفت که از دقت بسیار بیش تری برخوردار است. از طرفی این مقاومت ها نویز کم تری ایجاد می کنند و در نتیجه کم تر داغ می شوند. همین موضوع نیز سبب می شود تا این نوع مقاومت ها طول عمر بالایی داشته و دیر تر خراب شوند.
  • مقاومت سیمی
    یکی دیگر از انواع مقاومت های الکتریکی ثابت، این نمونه می باشد. در حالت کلی این نوع مقاومت را به دو دسته اصلی قدرتی و دقتی تقسیم بندی می کنند. نمونه قدرتی این نوع مقاومت ها توان بسیار بالایی داشته و از دو تا سیصد وات را پشتیبانی می کنند، این در حالی است که توان نمونه های دقتی این مقاومت ها زیر ۲ وات می باشد.
  •  مقاومت لایه ای
    این نمونه از مقاومت ها را از طریق ترکیب کردن مقاومت سیمی و کربنی تولید می کنند. علت این کار آن است که محصولاتی ارزان قیمت و در این حال با دقت بالا تولید شود که در مدار های الکتریکی مختلف بتوان از آن ها استفاده کرد.
  • مقاومت شبکه ایی
    این نمونه از مقاومت ها نسبت به بقیه مدرن تر بوده و با مدار های امروزی بیش تر مطابقت دارند. این محصولات را در ابعاد و اندازه های کوچکی تولید می کنند تا در مدار های جمع و جور و پیشرفته بتوان از آن ها استفاده کرد.
  • مقاومت متغیر
    دسته دوم این محصولات را مقاومت های متغیر می نامند.این نوع مقاومت ها را در دو نوع مختلف پتانسیومتر و رئوستا تولید کرده و به بازار می فرستند. برای تنظیم ولتاژ از نمونه اول استفاده می کنند و نمونه دوم بیش تر برای کنترل جریان در مدار ها مورد استفاده قرار می گیرد.
  • پتانسیومتر
    این نمونه از مقاومت های متغیر دارای سه پایه هست و در مدار های مختلف می توان از آن ها استفاده کرد. این نوع مقاومت ها به یک پیچ تنظیم مجهز شده اند که بر روی آن ها قرار گرفته و با کمک آن می توان ولتاژ را مشخص کرد. حال اگر یکی از این سه پایه را به مدار متصل نکنید، به یک مقاومت رئوستا تبدیل می شوند.
  • مقاومت رئوستا
    این نمونه از مقاومت ها به منظور تنظیم جریان مد نظر مورد استفاده قرار می گیرند. در حالت کلی می توان گفت که این مقاومت ها دارای سه بخش اصلی هستند که عبارتند از:
  • المان مقاومتی
  • کنتاکت حرکتی
  • کنتاکت غیرحرکتی

معرفی انواع مقاومت الکتریکی

وظیفه مقاومت الکتریکی در مدار

حال که به معرفی کامل انواع مقاومت ها پرداختیم خوب است که با وظایف این قطعات در مدار بیش تر آشنا شویم. برای آشنایی با نحوه عملکرد این قطعات باید بدانید که یکی از وظایف مهم آن ها این است که جریان ورودی را به یک جریان خاص تبدیل می کنند‌. از طرفی این قطعه در صورت نیاز سبب افت ولتاژ می شود و از این طریق جریان لازم در مدار الکتریکی را برقرار می نماید. این قطعه شرایطی فراهم می کند که فقط جریان خاصی از مدار عبور کند.

برای این کار مقداری از جریان را به گرما تبدیل می کند و در حقیقت از میزان جریان می کاهد. مدار الکتریکی شبیه یک سیستم لوله کشی آب است که جریان برق از آن عبور می کند. حال برای آن که بتوان شدت جریان آب را کاهش داد باید، از یک مانع در داخل لوله ها استفاده کرد. این قطعه دقیقا عملکردی شبیه یک مانع در مدار دارد و تا حد مورد نظر شدت جریان را کاهش می دهد.

وظیفه مقاومت الکتریکی در مدار

کلام آخر

با معرفی کامل انواع مقاومت ها متوجه شدید که این قطعات را در انواع مختلفی تولید می کنند. در نگاه اول آن ها به دو دسته مقاومت ثابت و متغیر تبدیل می شوند اما اگر کمی عمیق تر به آن دقت کنید، متوجه می شوید که هر یک از آن ها خود به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند.

سوالات متداول برای معرفی کامل انواع مقاومت ها

مقاومت زبانه آر و مقاومت های قابل تنظیم دو نمونه از مهم ترین انواع این نوع مقاومت ها می باشند.

این دو نمونه را جزو دسته مقاومت های ثابت قرار می دهند زیرا ویژگی ها و مشخصاتش بیش تر به این گروه شباهت دارد.

در این شرایط باید این قطعات را به صورت سری ببندیم تا مقاومت آن ها با هم جمع شده و از شدت جریان بیش تر کاسته شود.

 
4/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک + 5 =